Dječja stomatologija

Dječja stomatologija (pedodoncija) jako je važan faktor u prevenciji bolesti oralnog zdravlja. To uključuje mjere preventivne stomatologije (pečaćenje fisura, edukaciju o oralnoj higijeni, fluoridaciju, redovite kontrole itd.) te zahvate na mliječnim i mladim trajnim zubima.

Kada je vrijeme za prvi posjet djeteta stomatologu?

Djeca u dobi od 3 godine dovoljno su zrela da mogu dobro surađivati. Međutim, već od trenutka nicanja prvih mliječnih zubića mogu se započeti kratki posjeti stomatologu i savjetovanje roditelja o oralnoj higijeni djeteta, prevenciji karijesa te mogućim anomalijama u trajnoj denticiji.

Prvi posjet našoj ordinaciji uglavnom prođe u igri, upoznavanju sa stomatološkom stolicom, instrumentima te ostalim sadržajima koji nas okružuju. Svaki sljedeći put idemo korak dalje, vodeći računa o djetetovom raspoloženju i eventualnom strahu.

FLUORIDACIJA

Najbolja prevencija nastanka karijesa postiže se korištenjem fluora – fluoridacijom – koja štiti caklinu zuba, čini je otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva, čime zaustavlja početni karijes, smanjuje razvoj bakterija, povećava količinu i kvalitetu sline te čini zube otpornijima.

Postupak se vrši tako da se mliječni i trajni zubi premazuju fluorom u obliku tekućine, gela ili laka.

Sam je postupak brz i bezbolan te je odlična metoda sprječavanja karijesa kod mladih zuba.

PEČAĆENJE FISURA

Pečaćenje zubnih fisura standardni je postupak u dječjoj stomatologiji, čija je svrha zaštititi fisure, tj. jamice mladih trajnih zuba, od zadržavanja plaka i prodora bakterija koje uzrokuju zubni karijes.

Potpuno je bezbolno i bez brušenja zuba. Fisure zuba očiste se i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom koji bojom odgovara boji zuba i time dobijemo glatku površinu na kojoj se smanjeno nakuplja plak, a time i bakterije koje nagrizajući zubnu caklinu uzrokuju zubni karijes.

Preporuka je postupak pečaćenja provesti ubrzo nakon nicanja trajnog zuba, u šestoj ili sedmoj godini djetetova života.